Na kolo in pod Golico

 
Naša republika Prlekija

člani vlade in parlamenta Nr Prlekija

člani vlade in parlamenta Nr Prlekija

Naša republika Prlekija je prav posebno območje, mogoče celo gibanje, znotraj geografskega območja Prlekije.
Zakaj gibanje?
V njem smo združeni vsi, ki nam ni vseeno kaj rodi naša zemlja in kaj ponujamo našim gostom! Združili smo se, da skupaj ponudimo voje storitve in izdelke na hudomušno drugačen način – z zgodbo “naše republike”. Zaradi tega dejstva lahko dobrote, ki dozorijo na naših vinskih gričih, njivah, sadovnjakih in hlevih lahko predstavimo in ponudimo pod “eno zastavo”, kar nas pomembno razlikuje od lokalnih ponudnikov drugih geografskih območij.
Naša ustava je medsebojno spoštovanje in pomoč sosedom, prijateljem in sorodnikom. Nihče je ni napisal, saj je ni bilo treba – to je naš način življenja. Spoštovanje in čuvanje naše zemlje, zraka in naših domov pa njen prvi člen.

Zakone, po katerih se ravnamo, nam pišeta narava in tisočletno bivanje na zemlji, ki jo ves čas obdelujemo z ljubeznijo.

Tura pod Golico – pokal “jeklene klučavn’ce”

Dih jemajoči pogledi

Dih jemajoči pogledi

Dogodek Tura pod Golico združuje šarm kolesarske dirke in turističnega kolesarjenja in je prva in edina tovrstna prireditev v Zgornjesavski dolini namenjena gorskim in treking kolesarjem.
Dokaj zahtevna in okoli 60 km dolga trasa je speljana po gorskih poteh, ki se vijejo med travniki polnimi narcis. V času prireditve so namreč “ključavnice” – narcise – v polnem cvetenju. Poleg občudovanja smo traso začinili z odkrivanjem kulturno zgodovinskih zanimivosti Planine pod Golico,  ponudbo turističnih kmetij,  skrivnostmi Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani in bogato tehnično dediščino železarskih Jesenic.

Kolesarjenja se udeležijo samo ekipe, ki štejejo 3 – 5 članov. Pokal “jeklene ključavn’ce” osvoji ekipa, ki je najbližje povprečnemu času vožnje vseh ekip. Tak način merjenja rezultatov pripomore, da udeleženci na kolesih v času tekme uživajo in ne “dirkajo”.

VARUH ZAKLADOV – s kolesom po Ljubljanskem barju.

Sedemglavi zmaj  varuje zaklade Ljubljanskega barja

Zmaj Sedemglav varuje zaklade Ljubljanskega barja

Obiskovalci Ljubljanskega barja ne poznajo celostnega pomena tega čudovitega prostora, ki v sebi skriva mnogo zakladov, določenih rastlinskih, živalskih vrst in arheoloških najdb. Zato smo odločeni, da jim zaklade odkrivamo s serijo vodenih in organiziranih izletov s skupnim imenom Varuh zakladov. Te čuva zmaj Sedemglav in le tistemu obiskovalcu, ki skrbi, da zakladi ostanejo v njihovem naravnem okolju pusti, da jih tudi občuduje.

Kolesarski izlet je namenjen družinskim ali posamičnim treking in gorskim kolesarjem. Poti niso zahtevne saj je ljubljansko barje ena sama ravnina.  Vendar kljub temu priporočamo vsaj malo kolesarske kondicije (poti so dolge okoli 30 km) saj boste le tako vse zaklade barja res popolnoma užili.

Prvi izlet, ki smo ga izvedli v letu 2013, je po besedah udeležencev minil Č U D O V I T O!