avg 142015
 
Rekreatur 2015 bodo začele Hitre Nogice

Rekreatur 2015 bodo začele Hitre Nogice

20. avgusta 2015 se bo ob 17.00 uri izpred Zdravilišča Radenci na traso Rekreatura podala ekipa Hitre Nogice, nosilka oranžne majice 2014. Njo in preostalih 19 ekip čaka 463,5 km dolga pot, ki jo bodo zaključile 23.avgusta OB 15.00 uri s Ciljem 3.etape na Maistrovem trgu v Kranju.

Tudi letošnja skrbno izbrana trasa, ki jo v največji meri  izbere naš traser Srečo, nas bo peljala po lepih cestah, čudovitih razgledih in med prijazne gostitelje.  Ekipe čakajo napor, znoj in vzkliki sreče ob vedno novih in zanimivih doživetjih. Opisovati jih na tem mestu je brezplodno, treba jih je doživeti.

In če bi Rekreatur bil Le Tour…

Kapleski vrh

Kapleski vrh

potem bi za Prolog zapisal, da že v samem začetku predstavlja resno preizkušnjo. Kmalu po štartu se trasa zapodi v 14% klanec, ki se konča na vrhu Kapelskih Goric. To bo resna preizkušnja za vse saj ne veš kateri je lepši – Kapelski, Radenski ali Janžev vrh? Prav vse krasijo urejeni griči na katerih grozdje že dobiva žlahtno zlatorumeno barvo in klopotci odganjajo pernate tolovaje. Če bo Prologov četrtek obdarjen s soncem potem  brez pretiravanja zapišem – lepšega uvoda v Rekretaur še ni bilo!

Prolog bo dolg 24,5 km, imel bo 203 m višincev. Kontrolna točka 1 bo na Janževem vrhu kjer nas gostitelji, Zavod za turizem in šport Radenci, že nestrpno pričakujejo.

Ne pozabite na plesne čevlje in obleke. Zvečer nas v restavraciji hotela Radin čaka prijetna glasba, smeh, klepet  in kakšno presenečenje.

In če bi Rekreatur bil Le Tour…

V Železnih Dverih nas bo sprejel predsednik

V Železnih Dverih nas bo sprejel predsednik

potem je 1.etapa njegov prvi vrhunec. Od blizu bomo spoznali prav vse dimenzije Prlekije – ravnico, gričevje, pomembnejša mesta kot so Gornja Radgona, Ormož in Ljutomer. Najprej nas bodo v Kontrolni točki 2 v Kuršincih pričakali družina turistične kmetije Vrbnjak, ki ponuja toliko, da bom to zapisal v naslednji novici.

Po slabih 80 km, v glavnem spustov, se bomo mimo Jeruzalema povzpeli do Železnih Dveri, kjer je Kontrolna točka 3 – sedež vlade Naše republike Prlekija. Tu nas bodo s svojimi dobrotami in prisrčnostjo pričakali Künštni Prleki in predsednik republike Milan Belec. Milan  je velik turistični zanesenjak in dobrosrčen mož, ki mu je v veliko čast biti Prlek. Precejšnja zasluga, da je deseti Rekreatur v Pomurju, gre prav njemu. Zato si vzemite čas in pozobajte kar vam bo ponudil. Obema, Vrbnjakovim in Milanu,  je treba prleško dobroto (kvasenico, postržačo ali kislo žüpo) predhodno naročiti. Njun kontakt je v “podrobnem opisu 1.etape

Digitalni pozivnik za Tinekov brod

Digitalni pozivnik za Tinekov brod

Iz Železnih dveri sledi nevarnejši spust v dolino in od tu naprej je samo še ravnina. Na njej bo zanesljivo najbolj zanimiva točka premagati deročo Muro s Tinekovim brodom. Organizatorji smo se odločili, da bomo tu čez spustili prav vse – tudi spremlejvalce ekip, ki niso prijavljeni a so vseeno del karavane Rekreatura. Ta “Overlord” je pač treba doživeti. Verjamem, da bi vam prav vsem takrat, ko so bili filmski trakovi še na “razvijaje” le-teh prav kmalu zmanjkalo.

Po zasluženem cilju v Radencih in slastni večerji vam pripravljamo uvod v proslavo 10 let Rekreatura. Bodite zraven.

1.etapa je dolga 114 km, ima 924 m višincev. Na generalki smo jo, ob 85 km dežja, prekolesarili v 7 urah 20 minutah bruto.

In če bi Rekreatur bil Le Tour…

Le ena izmed ravnic 2. etape

Le ena izmed ravnic 2. etape

potem za 2.etapo velja, da je tipično šprinterska! Tu bodo v poštev prišli šprinterski vlaki, ki jih imajo nekatere ekipe premišljene do potankosti (vedno vozijo v zavetrju), druge spet se rade mučijo posamično. Toliko ravnine kot jo ima ta etapa Rekretaur še ni imel! Od Gornje Bistrice do Beltincev je celo najdaljša ravna cesta kar sem jih gonil (5112 m!). Tu bodo veliki favoriti nizozemski Oranje Tulpen, saj je ravnica pri njih “navadna”. In če ji bo dodan še veter v prsa…

Značilnost etape je, da je na relaciji Pušča – Moravske Toplice – Fokovci – Lendava (skoraj 60 km!) velika suša primernih počivališč, kjer bi si lahko privoščil sok ali kavo. Spremljevalci ekip boste tu imeli veliko dela.  Nagrada je sicer vzpon v Lendavske Gorice kjer je te robe dovolj.  Sledi spust do Term Lendava, do Kontrolne točke 4. Tako se Rekretaur vrača na svoj začetek. Na istem mestu smo namreč davnega 2006 začeli našo zgodbo. In verjamem, da se bomo gostiteljev tudi tokrat radi spomnili.

Pogled iz Lendavskih Goric- Radenci so tam daleč za obzorjem.

Pogled iz Lendavskih Goric- Radenci so tam daleč za obzorjem.

Iz Lendave do naslednje Kontrolne točke 5 / Hotel Zvezda v Murski Soboti pa je ravnica, ki se je zapriseženi hribolazci ne boste mogli načuditi. Ravnini ni in ni konca :-) . A tudi to mine in v Radencih bo zvečer spet veselo. Praznovali bomo 10 let Rekreatura.

2. etapa je dolga (ravna?) 114 km in ima 561 m višincev. Na generalki nam je vzela 6 ur 34 minut bruto. Več si preberite v podrobnem  opisu 2.etape.

 

 

 

In če bi Rekreatur bil Le Tour…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za počitek na poti se le vzemite čas

potem je 3. etapa logistični podvig kot so tam običajni, Rekreatur pa ga ima prvič. Takoj zjutraj se bomo v Radencih vkrcali na avtobus s priklopnikom, spremljevalna vozila in sploh vse prevozne vire, ki nas bodo varno prepeljali do Mozirja, kjer bo štart 3.etape. Ta bo za kolesarje kratka (le 79,0 km) a zato bolj razgibana. Po Kotrolni točki 6 / Gornji Grad se bomo povzpeli na Črnivec, kjer se je rodila ideja o gorskih ciljih Rekreatura. To bo obenem najvišja točka, ki jo bo letošnji Rekreatur premagal.

Prav vse 3.etape Rekreatura imajo dve značilnosti. POvprečna hitrost se dvigne za vsaj 15% in na cesti naenkrat ni nobene ekipe več. Taktiziranje za končnega zmagovalca se bo začelo že v Kamniku in se bo potem razvleklo do Kranja. A tudi to je del Rekreatura, ki ga ravno takšna doživetja delajo še bolj zanimivega..podrobni opis 3.etape

Cilj v Kranju naj bo veličasten tako kot mora biti. Predvsem pa nam želim, da bo suh in da boste prav vsi udeleženci letošnjega DESETEGA Rekreatura prišli v cilj nasmejani in na svojem kolesu.

SREČNO vam želim Andrej

In če bi se spraševali, kje neki je zdaj naš Anton

...v snegu na Kilimandžaru...

…v snegu na Kilimandžaru…

..nekje tu, na naši poti..

..nekje tu, na naši poti..

...ali pa kje, tam zgoraj...

…ali pa kje, tam zgoraj…