jun 232023
 

konferenca-1PREPOZNAVNOST JE DOLG PROCES! Tega se še kako zavedamo v društvu REKREATUR zato tudi temu posvečamo veliko pozornosti. V ta namen se vključujemo v dogodke, ki jih za širšo javnost organizirajo druga društva in poslovni subjekti. Poleg sodelovanja na ‘Prometnem dnevu’ o katerem smo že pisali, smo se udeležili ‘2. Nacionalne kolesarske konference‘, ki je 12. in 13.junija, v organizaciji Ministrstva za okolje, podnebje in energijo v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in Mestno občino Celje, potekala v Narodnem domu v Celju. Na konferenci je sodelovalo več kot 100 udeležencev, ki so bolj ali manj vpleteni v razvoj kolesarstva v Sloveniji.

konferenca-2Prvi dan konference so sodelujoči domači in tuji strokovnjaki govorili o kolesarjenju kot prometnem načinu dnevne mobilnosti, slišali pa smo lahko tudi praktične primere dobrih praks spreminjanja potovalnih navad. Izpostavim naj  predstavitev Milene Černilogar Radež z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki je poudarila, da so si deležniki, ki so bili vključeni v pripravo strateškega načrta za razvoj kolesarstva kot vizijo zadali Slovenijo kot kolesarsko državo, saj s kolesa res lahko občutimo in doživimo lepote Slovenije. Med deležniki sem bil tudi Andrej in sicer kot predstavnik Zveze mestnih občin Slovenije. Strateški načrt je še v medresorskem usklajevanju a že zdaj z veseljem ugotavljam, da bomo Slovenci končno dobili smernice, ki nas bodo še bolj kolesarsko razvile.
VIR fotografij

img_20230616_091754-116.junija se bila v Litiji novinarska konferenca, ki jo je ob zaključku projekta “Ureditev kolesarske poti od mesta Litija do naselja Pogonik«, ki ga izvaja Občina Litija in sofinancira Ministrstvo za infrastrukturo, organiziral razvojni center Srce Slovenije. Projekt in tudi širše aktivnosti na področju trajnostne mobilnosti, s poudarkom na kolesarstvu, smo predstavili predstavniki Občine Litija, Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, Regionalne razvojne agencije Zasavje, Kolesarskega društva Litijski Tempomat ter REKREATURa – društva za turizem in razvoj kolesarstva. Podrobneje smo predstavili projekt “Gorenjsko kolesarsko omrežje“, katerega pobudniki in operativno aktivni smo bili člani našega društva.

 

img_730817. junija smo se s predstavitvijo na stojnici udeležili dogodka Pozdrav poletju, ki ga z velikim zanosom in voljo na Glavnem trgu v Kranju že 11 let zapored pripravi Zveza kulturnih društev Kranj. Gre za največjo prireditev ljubiteljske kulture v Sloveniji in tradicionalni začetek poletnih prireditev v kranjskem mestnem jedru. Letos je 385 udeležencev soustvarjalo največji dogodek ljubiteljske kulture. S to prireditvijo so sklenili tudi vseslovenske Tedne ljubiteljske kulture (19. maj 2023 – 18. junij 2023). Poudarek  letošnjih, 10. TLK je bil na lutkovni dejavnosti, zato so obiskovalce dogodka tudi spremljale skozi izložbeno okno galerije ZKD, prinesli pa so jih iz OKC KRICE-KRACE.