maj 312023
 

img_2335VEM, DA NIČ NE VEM. Znameniti izrek pripisujejo grškemu filozofu Sokratu, imenujejo pa ga tudi »Sokratov paradoks«.  Njegova misel temelji na nevednosti, ki jo razumemo kot zavedanje dokončnega neznanja, ki pa postane temeljni motiv želje po znanju (VIR: Wikipedija). Prav to ugotavljamo tudi v društvu REKREATUR, zato je eden naših glavnih ciljev, vsesplošno izobraževanje članic in članov. Našim možganom ne smemo pustiti, da se polenijo. Gibanje, druženje in udeležba na različnih izobraževanjih in kulturnih prireditvah za naše člane počasi postajata obveza a še večje veselje.

K tej zadnji besedi bi lahko pripisali obisk tematskega srečanje z naslovom “SPALNA APNEJA”. Organiziralo ga je Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije – Gorenjska (https://www.dpbs.si/sl/) v katerem je zelo aktivna tudi naša članica Marjana.
Dogodek je bil 30.maja 2023 v Čebelarskem centru Lesce. Najprej nam je asist. Katja Ziherl, dr.med. , specialistka pnevmatologije, podrobneje in zelo poljudno predstavila ‘spalno apnejo’. Začela je z opisom njenih neprepoznavnih začetkov, do vrste težav, ki nam jih povzroča, tudi nevarnih za naše življenje, in na končala z metodami in postopki njenega zdravljenja.

img_2334Kaj sploh je SPALNA APNEJA? ‘To je motnja dihanja med spanjem. Sama apneja je izraz za prekinitve dihanja, ki trajajo vsaj deset sekund. Obstajata dve vrsti spalnih apnej. Najpogostejša je obstruktivna, ki je “posledica ovire v zgornjih dihalih”. Obstaja še centralna, pri kateri so težave “posledica zmanjšanih impulzov za dihanje s strani možganov” (VIR:spalna apneja)
V nadaljevanju pa je svojo, na trenutke zelo pretresljivo in doživeto, soočanje s spalno apnejo opisala gospa Edita Mlakar. Z njo se je namreč soočila že v srednji šoli in dolga, dolga leta je trajalo, da so ji zdravniki postavili pravo diagnozo. Pri spalni apneji namreč zelo težko uganemo, kaj je razlog naših težav s spanjem. Veliko o več o spalni apneji izveste na krepko poudarjenih spletnih povezavah v tekstu in to vam priporočam.

Na koncu pa – tisti, ki smo si vzeli čas in se, z vlakom seveda, odpeljali na tematsko srečanje, smo najprej odprtih ušes spremljali obe predavateljici in ju na koncu zasuli z vprašanji.

Ja spet smo preživeli ENO IZMED PRIJETNIH DRUŽENJ društva REKRATUR