avg 092020
 

Lep konec tedna smo izkoristili in opravili še generalki tras 3. in 1. etape – v tem vrstnem redu.
img_66993.ETAPA
V petek 07.08.2020 smo začeli  v Litiji takoj za mostom čez Savo. Pot ob desnem bregu Save do Dolskega smo z Rekreaturom že prevozili in sicer leta 2007, ko smo v zadnji etapi šli iz Dolenjskih toplic do Kranja. Še vedno je v hladu reke prijetno kolesariti in še vedno je asfalt isti kot je bil takrat le da je tokrat pošteno obrabljen in bo ob kolesarjenju potrebna velika previdnost. Nekateri deli vmes so zdrsani do makadama!  Počasnejša vožnja pa ni moteča saj je pokrajina kot se spodobi – lepa in zanimiva. Savo zapustimo v Dolskem in se obrnemo desno proti Domžalam. Na poti do tja pa se bomo ustavili pri “Danteju”, kjer bo zadnja Kontrolna točka letošnjega Rekreatura.
Po kratkem počitku sledi izziv prekolesariti skozi Domžale in do Mengeša. Skozi Domžale so sicer kolesarski pasovi a speljani tako kot je to v Sloveniji pogost običaj – kolesarju rahlo moteče na nekaterih mestih pa neprijazno. A ne glede na to vožnja po njih bo tudi za nas OBVEZNA!

Presenečenje današnjega dne je trasa iz Mengša do Vodic saj je njen del nepričakovano zaprt in bo treba po obvozu, ki ga uporabljajo “lokalci”. To pomeni makadam, precej luknjast zaradi osebnih avtomobilov, traktorjev ipd. A če bo vroče veliko odvrne globoka senca, ki je ves čas makadama in prijetno hladi.

img_6726 img_6729 img_6732

3.etapa v številkah:
62,7 km / 2:56:39 ure neto kolesarjenja s povprečno hitrostjo 21,31 km/h.
Kako pa zgleda v naravi si oglejte tukaj: https://www.relive.cc/view/vLqe1N2jnRq

1. ETAPA
img_6739Naslednji dan, v soboto 8.8.2020 je bila na vrsti še prva etapa, ki se začne v Cerknici. Ker bomo tam z avtobusom najhitreje od vseh etap je smo traso malce podaljšali. A ne za veliko in ne na škodo prijetnega kolesarjenja. Po obvezni kavi in posvetu s spremljevalnim vozilom sva takoj zagrizla v klanec proti Rakitni. Cesta se lepo in počasi vije do tja, vmes je celo nekaj ravnin, spustov in lepih razgledov zato napovedujemo – čisti užitek! V obratni smeri smo se po njej peljali na Rekreaturu 2012 v 1.etapi iz Postojne (spomnite se srečanja z Martinom Krpanom v Novi vasi).

Enako lep kot vzpon je seveda spust v Ljubljansko kotlino. Rahla ovira je le popravilo ceste v Preserjih a tudi tu se da zdržat. Ves čas poti smo iskali primeren kraj za Kontrolno točko a so bile prav vse lokacije zaradi “dopustov zaprto”. Brez strahu – do pravega Rekreatura bomo tudi te določili.

Kolesarjenje čez Ljubljansko Barje je svojevrsten izziv saj ravne ceste omogočajo prenapetim voznikom divjanje in nespoštovanje kolesarjev. No takrat, ko bomo tam vsi z našimi vozili in vsemi lučkami bo temu drugače.

Če sem v Domžalah tarnal čez kolesarske steze tu lahko še bolj. Klasična RODEO steza se vije od Brezovice do glavne ceste, kako pa naj se kolesar v križišču (odcep na AC) varno usmeri proti Dobrovi pa se je projektantu očitno zdelo nepomembno. Na vso srečo je dolžina tega dela trase le za vzorec in pokušino. Velika večina je lepih in dokaj varnih cest. Pa nazaj na današnje kolo: posladek pa je zadnji vzpon na letošnjem Rekreaturu – Topol nad Medvodami. Klanca je za 40 minut, naklon je 10%, menjavata se katastrofalen, obupen in soliden asfalt – dovolj za godrnjanje.

A na vrhu bomo poplačani z lepim razgledom, dobrotami zadnje kontrolne točke in zavedanjem, da sta cilj in “oranžna majica” na dosegu roke.

img_6733 img_6737 img_6736

1.etapa v številkah:
81,4 km / 4:19:25 ure neto kolesarjenja s povprečno hitrostjo 18,80 km/h.
Kako pa zgleda v naravi si oglejte tukaj https://www.relive.cc/view/vXvLpYKye1v