avg 212022
 

Udeleženci PRVEGA Rekreatura na cilju, Kranj avgust 2006.

Udeleženci PRVEGA Rekreatura na cilju, Kranj avgust 2006.

REKREATUR letos počiva in ga prvič po 16 zaporednih letih NE BO.
Razloga sta dva:
PRVI / prišel je čas, da se organizatorji ozremo nazaj in premislimo kako naprej. In za premislek smo si vzeli malo več časa.
DRUGI / prijavili sta se le dve ekipi, kar je glavni razlog sprejete odločitve.
Premislek je sestavljen iz ZGODOVINE in REZULTATOV Rekreatura. O ‘rezultatih’ bom pisal kasneje, tokrat sem na kratko preletel njegovo zgodovino. Teh 16 let nam je vsem skupaj prineslo polno zanimivih in razburljivih doživetij, odkrivali smo skrite kolesarske poti širom Slovenije in segli tudi v Avstrijo ter Italijo. Sklepali smo trajna prijateljstva, spoznali veliko prijetnih ljudi in okusili neskončno dobrot, ki jih ponuja kulinarična Slovenija.

Rekreatur 2014 / PROLOG in ekipa

Rekreatur 2014 / PROLOG in ekipa “Na žgance ne gre”

KRATKA ZGODOVINA REKREATURA:
Začeli smo davnega 2006 v Lendavi, kjer se je na štartu zbralo 5 ekip s skupno 28 kolesarji. V 16 letih smo prekolesarili 5115 kilometrov, okusili slast in trpljenje na 46629 višinskih metrih vzponov in uživali na 39518 višinskih metrih spustov. Obiskali smo 64 etapnih ciljev:
Kranj (29x), Otočec (3x), Zreče (3x), Radenci (3x), Kranjska Gora (3x), Lendava (2x), Ptuj(2x), Velenje (2x), Postojna (3x), Izola, Dolenjske Toplice, Črnomelj, Podčetrtek, Žalec, Bohinjska Bistrica, Nova Gorica, Ljubljana, Mozirje, Logatec, Nordijski center Planica, Cerknica in  Mozirje (vse po 1x).

Rekreatur 2017 - Oranje Klompen iz Nizozemske so končni zmagovalci

Rekreatur 2017 – Oranje Klompen iz Nizozemske so končni zmagovalci

Šestnajstih Rekreaturov se je udeležilo 396 ekip. Med njimi je bilo 709 kolesark in 1953 kolesarjev. Vseh skupaj pa 2653. Prišli so iz vseh koncev. Največ seveda iz Slovenije, nekaj pa tudi iz Nizozemske, Francije, Estonije, Litve, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in celo iz Surinama (Južna Amerika!!).
Marsikdo od njih se je udeležil prvih desetih si s tem pridobil status LEGENDE. V času nergačev bi nekdo takoj zabrusil: ” pa kaj je to, teh borih 2653 kolesarjev. To ni niti 165 na ‘tekmo’. Pa toliko jih naberem kadarkoli.” Res je..ŠE BOLJ pa je RES, da nikoli ne moreš zbrati toliko ljudi, ki dihajo kot eden, si na poti pomagajo, se zabavajo in uživajo. In to kljub temu, da dnevno prekolesarijo okoli 100 km in to vse 4 dni kolikor traja le EN Rekreatur!
Rekreatur 2014 - varnostni pregled Podkorensko sedlo

Rekreatur 2014 – varnostni pregled Podkorensko sedlo

Polona in Katja, ko še nista vedeli, da bosta mamici

Polona in Katja, ko še nista vedeli, da bosta mamici

SONY DSC

RR12-3E

A brez prave spremljevalne ekipe, bi ne bilo vseh teh doživetij, vseh presenečenj in izjemno čustvenih trenutkov. Zato jim v Rekreaturu pripada prav posebno – ČASTNO MESTO.

Kdo vse smo ga ustvarjali:
Andrej in Boris sva si ga izmislila in bedela nad njegovo izvedbo, Srečo je izbral vse tiste lepe klance, skrite odcepe in dih jemajoče razglede.

Maja, Tomaž, Mojca, Božo, Andreja in Mateja so skrbele, da so bili vsi časi razmeram primerni in vedno razglašeni pravi zmagovalci.

Robert, Andreja in Sebastijan so poskrbeli za prešerno vzdušje ob štartih in ciljih.

Bogdan, Tanja, Nejc in Matjaž so poskrbeli, da so vsa doživetja Rekreatura dokumentirana.

Marjan, Ivo, Brane, Bine, Polona, Katja, Bojana, Vida, Danica, Tomaž, Vlado in Lubo so kot vozniki prvega in zadnjega avta kolone poskrbeli, da so ekipe varno kolesarile in da so jih predvsem drugi vozniki na cesti opazili.

Legendarni Slavc in motoristi so verjetno NAJVEČJA maskota (poleg Antona seveda) Rekreatura. Koliko smeha in predvsem občutka varnosti so s svojim resnim pristopom oddali kolesarjem.. tega ne zna nihče izračunati.

Organizacija vsakega dogodka ime seveda tudi vsem skrite ljudi, ki enako dobro poskrbijo, da je le-ta popolna. In med njimi so Miha in študenti kot postavljači štartov in ciljev, Mihela, Zlata, Klemen, Kechik kot pomočniki v pisarni in protokolu, Bojan in Valter kot serviserja koles in še kdo, ki mi je v tem trenutku ušel iz misli. In seveda povsod pa je bil z nami naš zaščitnik ANTON, ki nam je ušpičil marsikatero nevšečnost a smo ga, z obilnim darovanjem, vedno zadovoljili in nam je bil v pomoč (no ja..)

SONY DSC p1090203Anton, patron Rekreaturaudovc_2

 

 

 

Na pot smo se podali ob vsakem vremenu in le z letalom se nismo nikamor odpeljali:

vzpone premagovali z vlakom

vzpone premagovali z vlakom

se skoraj potopili s podmornico

se skoraj potopili s podmornico

brodili po vodi

brodili po jezeru

kolesarili v rove

kolesarili skozi rove

plavali smo v vodi                                          plavali  v morju

drveli s Tinekovim brodom

drveli s Tinekovim brodom

gonili porivavčka

gonili porivavčka

se vozili z avtobusom

se vozili z avtobusom

Pluli po Ljubljanici

Pluli po Ljubljanici

predvsem pa neskončno uživali

predvsem pa neskončno uživali