mar 142024
 

img_3226V tokratnem izobraževalnem dnevu smo, združili trajnostno skrb za okolje, svoje zdravje in razmigovanje sivih celic. Naš cilj je bila HIŠA EKSPERIMENTOV . “Hiša eksperimentov je center opolnomočenja družbe z radovednostjo, ustvarjalnostjo, kritičnim razmišljanjem in aktivnim reševanjem problemov, ki ga nekateri imenujejo tudi center znanosti (citat, prav tam)”.
Kar 63% (rekordni obisk aktivnosti!!) članic in članov društva REKREATUR, se nas je na pot, tradicionalno, odpravilo z vlakom do Šiške, od tam z avtobusom do železniške postaje Ljubljana in peš do našega cilja “Hiše eksperimentov”. Tam so nas pričakala prijazna dekleta, ki so nam pomagala pri premagovanju ugank mnogoterih miselnih in praktičnih eksperimentov.
Ogled množice zanimivosti smo zaključili z delavnico o zvoku, kjer nam je Luka o njem marsikaj zelo nazorno in razumljivo razložil. Resnici na ljubo smo, večino tega, davno nekoč že vedeli, a je medtem zob časa naredil svoje in smo skoraj vse pozabili. Koristni prikaz vseh zvočnih skrivnosti je zaključil ‘ad hoc’ sestavljen trio REKREATUR z nenavadno glasbeno interpretacijo pesmi “kuža pazi”. Zanimivost ob tem je bila, da je le ena slušateljica uganila naslov pesmi. Posledično se je smeha in dobre volje kar trlo.
Zadovoljni, a prijetno lačni, smo čudovit vremenski dan najprej izkoristili za sprehod po ulicah stare Ljubljane, nato pa ga zaključili v etno hiši Baščaršija, ki slovi po bosanskih specialitetah. Nazaj smo se seveda vrnili z vlakom, ki nas je dobesedno čakal na postaji in odpeljal le 3 minute kasneje potem, ko smo se posedli po vagonih.

img_3227 img_3228 img_3230
img_3239 img_3229 img_3231
img_3234  img_3233  img_3235