sep 282023
 

img_2723PRVA ZGODBA / Srečanje kolesarjev PZDU Gorenjske
Društvo REKREATUR je od 11.avgusta 2023 tudi član Zveze društev upokojencev Slovenije oz. njene Področne Zveze Društev Upokojencev Gorenjske (od tu dalje in v vseh bodočih novicah: PZDU Gorenjske). Ker je ena izmed naših glavnih aktivnosti tudi kolesarjenje, smo se z ekipo 10 članov z velikim veseljem udeležili rednih srečanj kolesarskih sekcij ZDUS Gorenjske. Tokratni organizatorji DU Dovje-Mojstrana, so nam pripravili pester in zanimiv kolesarski program, čemur je seveda botrovalo izjemno lepo vreme. Organizatorji so nas razdelili v skupine po 20 kolesarjev s tem, da je vsaka skupina vodečega in zadnjega kolesarja. Kolesarjenje je bilo razdeljeno v dve dolžini. Prva, krajša, je tekla do Kranjske Gore, druga, daljša, pa do Nordijskega centra Planica. Na tega smo se seveda prijavili vsi člani društva REKREATUR.

Kolesarili smo po kolesarski poti Jureta Robiča, kakor je občina Kranjska Gora poimenovala državno kolesarsko pot D2 od Rateč do Mojstrane. Jure je bil kar 5x zmagovalec najtežje kolesarske preizkušnje na svetu RAAM (Race Across America). V njegov spomin je v Gozd Martuljku postavljeno tudi počivališče na poti kjer smo se seveda ustavili. Po dobri uri prijetne vožnje smo prispeli v NC Planica, kjer je vrvelo od življenja. Po skakalnicah so se spuščali skakalci, najmlajši člani so imeli kolesarsko tekmo, v garaži so na umetnem snegu trenirali smučarski tekači, in če k vsemu temu prištejemo še ostale obiskovalce = NC Planica je resnično vrhunski objekt, ki ŽIVI!

Po obvezni kavi in fotografiranju nas je pot vodila navzdol z naklonom poti od 1% – 3% kar je kolesarju največji užitek. Na cilju v Mojstrani (center Mlačca – Zeleni gaj) so nas je pričakali razni napitki, okusen ričet, sladica in predvsem vesela druščina ostalih kolesarjev. Kot novinci smo se zbranim seveda morali predstaviti in z Borisom sva imela kaj povedati. Vsak udeleženec je dobil izvod zemljevida Gorenjskega kolesarskega omrežja  pri nastanku katerega je bil REKREATUR še kako prisoten. Na koncu naj zapišem še, da je bilo kolesarjenje tudi prvi uradni nastop ekipe MI5, ki je zmagala na letošnjem “REKREATUR Adriatic”.

img_2725 img_2724 img_2729

DRUGA ZGODBA / Evropski teden mobilnosti

Na razpisu RRA Gorenjske – BSC Kranj smo bili uspešni in v okviru projekta ReMOBIL izvajamo različne aktivnosti povezane s trajnostno mobilnostjo. Glavni cilj projekta ReMOBIL je zmanjševanje negativnih okoljskih učinkov prometa, ki so posledica neuporabe trajnostnih oblik mobilnosti tako na lokalni, regionalni kot tudi državni ravni ter dolgoročno izboljšanje upravljanja
trajnostne mobilnosti. V času letošnjega Evropskega tedna mobilnosti smo večji del aktivnosti že izvedli. Dogodek smo zasnovali RRA Gorenjske – BSC Kranj, društvo Rekreatur in podjetje Soča oprema, izvedli pa smo ga ob sodelovanju:

  • Občine Tržič in CTPR Kranj 16. septembra v Tržiču,
  • Doma Petra Uzarja – enote Naklo 20. septembra v Naklem in
  • Doma upokojencev Kranj 22. septembra v Kranju.

BSC Kranj in društvo Rekreatur pa čakajo še kolesarske vsebine z izleti in pregledovanjem stanja Gorenjskega kolesarskega omrežja. K akciji “Nakupujem s kolesom” ste vabljeni tudi člani društva REKREATUR. Več o njej je v tej zloženki:koncentrat-kolesarskih-izletov-zakljucek-kolesarske-sezone

trzic-naklo-kranj

etm-2023-e-invalidski-vozicki-in-e-pripomocki