ReMOBIL – nakupujem s kolesom

 

naslovnicaRegionalna razvojna agencija Gorenjske – BSC Kranj je partner v projektu ReMOBIL.  V sodelovanju s petimi razvojnimi agencijami v Sloveniji testiramo regionalno upravljanje mobilnosti, ena od pomembnih nalog pa je tudi spodbujanje prebivalcev k aktivni mobilnosti. S tem ciljem je RRA Gorenjske – BSC Kranj v sodelovanju z društvom REKREATUR organizirala akcijo NAKUPUJEM S KOLESOM.

Namen akcije, ki je del letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, je širiti zavedanje o pomenu lokalne pridelave hrane in čim krajših dobavnih poti. Da bi namen uresničili tudi v praksi, smo pripravili tri dogodke  na katerih so udeleženci s kolesi obiskali tri gorenjske kmetije specializirane za ekološko, integrirano in naravi prijazno pridelavo.
Srečanja z izbranimi kmeti-ponudniki so udeležencem na sproščen in koristen način predstavila bistvo  kolesarjenja oz. srečanja, ki je, da čim večkrat pustimo osebni avto doma in se po nakupih odpravimo s kolesom. Koristi je več, največje pa so, da s tem naredimo nekaj dobrega za svoje zdravje, potrošimo manj saj s kolesom ne moremo voziti ‘polnih nakupovalnih vozičkov’, podpiramo lokalne pridelovalce hrane in seveda krajšamo dobavne poti.

Čebelarstvo Strupi, Spodnji Brnik
4. oktobra 2023 se je, natanko ob 10:00 uri, na Glavnem trgu v Kranju zbralo 10 udeležencev prvega »kolesarskega nakupovalnega izleta«. Prihajali so iz Društva upokojencev Naklo (7) in društva REKREATUR (3). Koordinator izvedbe dogodkov, Andrej Zalokar iz društva REKREATUR je, po pozdravu v imenu projektnega partnerja RRA Gorenjske – BSC Kranj, predstavil namene in cilje kolesarjenja, ki so natančneje opisani v uvodu tega zapisa.
Prvi postanek je bil ob postaji izposoje koles sistema KRsKOLESOM – KOVAČNICA, kjer je Andrej razložil kako si kolo izposodimo, vrnemo in predvsem kaj je sploh bistvo sistema izposoje koles. Na njegovo vprašanje: »Ali je kdo od vas uporabnik sistema izposoje?« je bil odgovor pričakovano negativen – prav nihče od prisotnih. In isti odgovor je dobil tudi od udeležencev preostalih dveh izletov.
Pot je kolesarje vodila po trasi G7 Gorenjskega kolesarskega omrežja (Kranj – Cerklje na Gorenjskem – Kamnik) skozi Šenčur in čez Brniško gmajno do Spodnjega Brnika, kjer sta jih sprejela čebelar Franci in žena Ančka. Franci je čebelar ‘celo življenje’ in pravi, da se o čebelah vedno kaj novega nauči. Po besedah dobrodošlice so mu udeleženci kar takoj začeli postavljati čebelarsko strokovna vprašanja, saj sta med njimi bila dva ljubiteljska čebelarja. Tudi ostali so z zanimanjem poslušali razumljivo in na čase hudomušno razlago tako o čebelarstvu kot tudi o naših prednikih saj so si spotoma ogledali kmečko-čebelarski muzej.

Sledila je pokušina jedi, ki jih je po receptu dobrih gospodinj – sestavine zmešaš po občutku – pripravila žena Ančka. Kot pa se za »kolesarski nakupovalni izlet« spodobi, je kar nekaj udeležencev kupilo med. Seveda jim je Franci razložil kaj imajo v sebi dobrega lipov, kostanjev in gozdni med.
Kolesarji so se v izhodiščno točko vrnili po trasi precej nove kolesarske povezave od Brnika do Šenčurja in čez znameniti avtocestni kolesarski nadvoz nazaj v Kranj.

strupi2 img_2748 strupi4
strupi6 strupi7 strupi8

Kmetija Matijovc, Podbrezje
6. oktobra 2023 se je tudi tokrat, natanko ob 10:00 uri, na Glavnem trgu v Kranju zbralo 10 udeležencev drugega »kolesarskega nakupovalnega izleta«. Tokrat malce bolj razporejeni po številu, so udeleženci prihajali iz DU Naklo (5) in društva REKREATUR (5). Po že običajnih uvodnih besedah so se kar takoj odpravili na pot. Najprej po trasi G6 Gorenjskega kolesarskega omrežja (Kranj – Naklo – Ljubelj) do Spodnjih Dupelj.
Tu je bil prvi postanek ob postaji sistema izposoje koles GORENJSKA.BIKE – SP.DUPLJE kjer je Andrej razložil kako si kolo isposodimo, vrnemo in predvsem kaj je sploh bistvo sistema izposoje koles. Razložil je, da v sistemu izposoje »Gorenjska.bike« sodeluje 8 gorenjskih občin kar pomeni, da si, ko smo uporabniki sistema, kolesa lahko izposojamo na katerikoli drugi postaji znotraj navedenih občin.

Takoj zatem je kolesarje pot vodila proti Trnovcu in v Podbrezje k kmetiji Matijovc, ki je znana po integriranem poljedelstvu ter pridelavi sadja in zelenjave. Leta 2018 so s sadjem in predelavo sadja vstopili tudi v shemo “Izbrana kakovost Slovenije”. Tam nas je pričakala gospodarica Jana in nam zanimivo in podrobno razložila s čim vse se na kmetiji ukvarjajo in pridelujejo.
Ker je bilo med udeleženci kolesarjenja kar nekaj ljubiteljski pridelovalcev kisanja zelja, jabolčnega kisa in sušenja jabolk so bili vsi deležni praktičnih in koristnih nasvetov. Seveda so jim postregli z dobrotami, ki jih pridelujejo – razne vrste suhega sadja in sadnih sokov. Sledil je ogled apartmajev saj je kmečki turizem tudi ena od dejavnosti in proizvodnih delov kmetije od sušilnice sadja, sadne preše in ribanja zelja.

Ker je sezona jabolk, oziroma tradicionalne ozimnice, je bil na kmetiji ves čas promet a prav vsi kupci so prišli z avtomobili, kar pomeni, da je do trajnostnega pristopa in spremembi nakupovalnih navad še dolga pot. Dejstvo je, da zaboj jabolk s kolesom pač težko odpelješ. Vseeno pa kolesarji praznih rok niso odšli, saj je bila vsebina njihovega zabojčka za zajtrk preveč mamljiva, zato so jo , po delih seveda, takoj pokupili.
Pot so nadaljevali po trasi državne kolesarske povezave D2, ki gre od Rateč do Krškega, tokrat pa so se po njej preko Naklega vrnili v Kranj.

matijovc2 matijovc3 matijovc5
matijovc6
matijovc7 matijovc8

Ekološka kmetija Pr’Črnet, Vrje pri Medvodah
Tretjega in obenem zadnjega iz vrste »kolesarskih nakupovalnih izletov« so organizatorjih izpeljali 10. oktobra 2023. Tudi tokrat se je, natanko ob 10:00 uri, na Glavnem trgu v Kranju zbralo 34 udeležencev Prihajali so iz DU Kranj (23), DU Naklo (3) in društva REKREATUR (8).

Tolikšna skupina je zahtevala nekatere varnostne ukrepe, ki so jih organizatorji, vešči svojega dela takoj uvedli pa čeprav so bile v veliki večini speljane po kolesarskih poteh, stezah in praktično neprometnih lokalnih cestah. Razdeljeni v 4 skupine so se kolesarji odpravili in med seboj držali ustrezno varnostno razdaljo. Tudi na ta način so organizatorji udeležencem praktično predstavili načine varnega kolesarjenja v skupini.
Pot je vodila čez Sorško polje po državni kolesarski povezavi R7 do Trate pri Škofji Loki. Tu so organizatorji, zaradi gradbenih del na cesti, izkoristili skrite a marsikomu neznane pote po vasi Gosteče. Kaj kmalu so bili v Medvodah in čez novi kolesarski most čez Savo prikolesarili do »Černetovega toplarja«.

Tu jih je pričakal gosodar kmetije Štefan Čebašek, ki se z ekološko pridelavo poljščin in mesnih izdelkov ukvarja že tako dolgo, da ni bilo vprašanja o varni in zdravi hrani, na katerega udeleženci ne bi dobili razumljivega odgovora. Veliko smo izvedeli o zavajanju potrošnikov z zakonsko dovoljenim poimenovanjem »predelano v Sloveniji«, probelmih, ki jih imajo ekološki lokalni pridelovalci, ko želijo svoje izdelke prodajati preko javnih razpisov šolam in vrtcem.

Štefan je na koncu poudaril bistveno – naša zavest kot potrošnikov mora prekiniti s poceni kupovanjem »nevemoodkjeso« živil. Koristi bomo imeli vsi – obdržala se bo veriga lokalno pridelane hrane in veliko bomo naredili za svoje zdravje. Seveda so še veliko več izvedeli o reji živine in si na koncu ogledali prostore v kateri so mlini, sušilniki in druga oprema za čim bolj ekološko predelavo.
Znotraj prostorov je tudi tudi trgovinica s pridelki kmetije Pr’Črnet in še nekaterih bližnjih ekoloških pridelovalcev, ki smo jo izkoristili za nekaj, kolesu prijaznih, nakupov (salame, koruzni zdrob..). Za zaključek so Štefan in njegova družina postregli z ekološkimi hrenovkami, kruhom, čajem in sadnim sokom in čisto vse so kolesarji z užitkom pojedli. Iz Vrjev so se do Tacna in po trasi državne kolesarske povezave D2, ki gre od Rateč do Krškega, obrnili proti Valburgi in se po njej vrnili v Kranj.

prcrnet2 prcrnet3 prcrnet5
prcrnet6 prcrnet7 prcrnet9