maj 132024
 

img_3547Za nami je naslednji izmed vrste izobraževalnih izletov. Tokrat se nas je 13. maja, okoli 60% članov društva, udeležilo ogleda “drobovja” naše RTV Slovenija (od tu naprej “hiša“),  ki je edina javna, neprofitna radiotelevizijska organizacija v Sloveniji. Deluje kot javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena, saj opravlja javno službo z namenom zagotavljanja kulturnih, socialnih in demokratičnih potreb državljanov Republike Slovenije, Slovencev po svetu, pripadnikov slovenskih narodnih manjšin v Italiji, Avstriji in na Madžarskem, pa tudi pripadnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti, ki živijo na ozemlju Slovenije.(VIR-1).
Kot se za trajnostni REKREATUR spodobi, smo se v Ljubljano pripeljali z vlakom in se do hiše  sprehodili. Obvezen postanek je bila seveda kava, ki smo si jo spotoma privoščili. Točno ob 10.00 nas je pred hišo pričakal Adrian, vodič po njenem drobovju, ki nam je v uvodu razložil organizacijsko strukturo. Izvedeli smo, kaj vse jo sestavlja, kdo vse spada pod njen ustroj  in tega je veliko preveč za ta prispevek (PODROBNOSTI USTROJA hiše). Uvodu je sledila hoja po hodnikih, labirintih in stopnicah kjer smo si, ob izčrpni razlagi Adriana, podrobneje ogledali  televizijsko masko, fundus garderobe in rekvizitov,  se sprehodili čez studie in scenske delavnice (VIR-2). Na vsakem postanku je Adrian potrpežljivo in razumljivo odgovarjal na mnoga naša vprašanja.  Nikoli ne pomislimo kaj vse stoji za, potem ko smo udobno zleknjeni v domačem naslonjaču in pritisnili ‘daljinca’, sliko, ki se pojavi na TV ekranu in je kvalitetna, podprta s skrbno izbrano vsebino in lepo slovensko besedo.  Verjamem, da bomo od zdaj naprej prav vsi, ki smo si vzeli čas za ogled hiše, na vse njene dejavnosti gledali z drugačnimi očmi. Povrh vsega nas to stane PIČLIH 12,75 EUR, ki je tako nizek že sramotno dolgo. Nerazumljivo nam je, zakaj imajo prav vse vlade tako mačehovski odnos do hiše, saj naj bi, po nekaterih virih, že malenkosten dvig naročnine pomagal prebroditi njene pereče finančne probleme in kvaliteto programov dvignil na še višji nivo!
Na koncu, res koncentriranega in kvalitetnega ogleda, nam j v slovo pomahal “radovedni taček” in nam zaželel srečno pot domov. Tja smo se seveda vrnili z vlakom.

img_3535 img_3536

Poučen prikaz  koliko javnega prostora zasede en avto s katerim bi se, zelo verjetno, pripeljal en človek. Namesto tega je tu parkiranih 10 koles in še dva povrh!

Poučen prikaz koliko javnega prostora zasede en avto s katerim bi se, zelo verjetno, pripeljal en človek. Namesto tega je tu parkiranih 10 koles in še dva povrh!

img_3558 img_3557 img_3564
img_3538 img_3565 img_3567
img_3540 img_3543 img_3547
img_3572 img_3573 img_3577