dec 152019
 

POGLED NAZAJ: Leto 2019 se zaključuje – nepreklicno. Ko na hitro prelistam kaj vse smo v njem postorili hitro ugotovim, da opravljeno delo ni prineslo nekih presežkov. Izpeljali smo dve načrtovani prireditvi: Kolesarski dan pod Strožičem in Rekreatur 2019. Če ju pogledam skozi oči števila udeležencev seveda ne morem biti zadovoljen, nasmeh mi prinese le spomin na vzdušje, ki smo ga na obeh prireditvah vsi skupaj ustvarili.
img_5085Kolesarski dan je poleg obveznega dogajanja na Glavnem trgu v Kranju postregel s kolesarjenjem po gozdnih poteh severno od letališča Brnik in postankom v Čebelarskem muzeju Francija in Ančke Strupi, ki sta nas postregla kot se spodobi – z obilico medenih dobrot. Ob godcih in plesalcih Folklorne skupine Društva upokojencev Naklo so nas seveda zasrbele pete in dokazali smo, da kolesarji ne znamo vrteti samo pedala pač pa tudi pete.

 

 

 

 

img_5527Posebna zgodba je bil letošnji Rekreatur. Prijavljenih udeležencev je bilo toliko kot na prvem leta 2006. In enako kot takrat je bilo tudi tokrat vzdušje izjemno. Prvič smo udeležencem organizatorji pripravili popolno presenečenje, saj jim niso bile znane trase treh etap. Na štart vsake pa smo jih pripeljali z avtobusom. Zato je bilo že med prevozom nanj v avtobusu zelo veselo. Kontrolne točke so izbirale ekipe same in prav na vsaki smo se zabavali. Kolesarjenje je zaznamovala tudi Santi, članica Nizozemske ekipe Oranje Tulpen in po rodu iz Surinama v Južni Ameriki. Dež je bil praktično vedno spremljevalec našega kolesarjenja in tudi tokrat je bilo tako. Predvsem prva etapa ga je bila od štarta v Nordijskem centru Planica pa vse do Bleda deležna v izobilju.

 

 

img_5524Člani društva pa smo bili aktivni tudi na drugih področjih. Delovali smo v okviru Komisije varno kolesarim, ki je tudi v mandatu župana Matjaža Rakovca svetuje županu in občinski upravi pri razvoju kolesarstva v MO Kranj. Aktivno smo bili udeleženi pri organizaciji CIVINET Foruma, ki združuje mesta Slovenije, Hravške in JV Evrope in jim pomaga pri razvoju trajnostne mobilnosti. Udeleženci so prišli iz 5 držav bivše Jugoslavije, med njimi tudi župan Velesa iz Makedonije. Poleg dela na lokalnem smo bili aktivni tudi na regionalnem nivoju. V Svetu občin Gorenjske regije vodimo Svetovalni organ za razvoj kolesarstva regije. Znotraj njega  nadaljujemo delo pri vzpostavitvi enotnega sistema označevanja kolesarskih povezav, zemljevida in spletne strani. Pripravljamo se na uvedbo sistema certificiranja in pridobitve naziva ‘kolesarju prijazen ponudnik’ s katerim bomo izobraževali ponudnike vseh nivojev tako nastanitvene zmogljivosti kot tudi gostišča in kolesarske servise.

 

 

POGLED NAPREJ: img_5532
najprej naj vam v imenu tehnične ekipe Rekreatura v letu 2020 želim vsem skupaj zdravja, osebne sreče in ravno prav kolesarskih užitkov. Želim si, da bi nekatere izmed njih preživeli tudi v naši družbi in tega se celotna ekipa že veseli!

V letu 2020 bo naš prvi cilj izvedba Rekreatura 2020, ki pa tokrat ne bo več v Kranju in Gorenjskem. Lokacijo vam izdamo 15. januarja 2020, ko bodo že možne prijave. Če se sprašujete, ali bo ta kaj drugačen od dosedanjih, vam lahko odgovorim z dvema besedama – BO, ZELO.

Seveda nas najprej čaka organizacija Kolesarskega dne pod Storžičem, in če se bodo vsi deležniki sestavili, začetek velikega projekta SAVA Tour 2021 Zelenci – Bohinj – Beograd / 1000 km, 12 dni. Seveda bomo še aktivni v Komisiji varno kolesarim, Svetovalnem organu za razvoj kolesarstva Gorenjske regije in Slovenski kolesarski mreži. Delo na razvoju kolesarstva na vseh nivojih (infrastruktura, izobraževanje, promocija, uveljavitev v lokalnem in državnem nivoju) še zdaleč ni končano!