dec 122023
 

img_2933Ponedeljek 11.decembra 2023 bo z velikim črkami zapisan v naš spomin. Ta dan smo si v društvu REKREATUR privoščili izlet, ki je posledica dobrega dela čez celo leto, in bo, verjamemo da, postal TRADICIONALEN! Naš prvi cilj je bil obisk Parka vojaške zgodovine v Pivki. Tu nas je pričakala mlada vodička Sofija, ki nas je, z izjemno zanimivimi razlagami, s širokim poznavanjem tematike, ki smo si jo ogledovali, popeljala skozi novejšo vojaško zgodovino začenši z začetkom 2.svetovne vojne. Da nas je Sofija suvereno obvladala, dokazuje to, da je na vsak, še tako nemogoč spomine ‘starih kljuk bivše JLA’ odgovarjala suvereno. Vrhunec ogleda je bil seveda “potop v podmornico P-913  z vsemi shrljivimi podrobnostmi namena in načina njene uporabe v času bodoče vojne. Na koncu ogleda arzenala orožij, ki so na ogled v “Parku”, smo se prav vsi spraševali in si pritrjevali: “kako nesmiselno je izdelovati in še bolj UPORABLJATI orožje za ubijanje ljudi, ki nekomu vzvišenemu niso všeč!! Obisk “Parka vojaške zgodovine” je v celoti izpolnil naša pričakovanja. Celoten izlet, vključno z okusno vojaško malica v KANTINI, je bil popoln.

img_2941
img_2936 img_2939
img_2940 img_2944 img_2943
img_2967
img_2966

img_2968
 img_2948  img_2949 img_2953


Ker pa je širše ime našega društva “REKREATUR, društvo za turizem, trajnostno mobilnost in aktivno tretje življenjsko obdobje“, smo seveda vse tri aktivnosti združili. V dokaz, da te besede niso prazne marnje, naj bo spodnja razlaga nepoučenim:
1. TURIZEM / namen obiska ‘Parka vojaške zgodovine Pivka’ je večplasten. V okviru kolesarskih dogodkov Rekreatur, smo tu kar 2x imeli kontrolno točko in obakrat smo bili s ponudbo in predstavitvijo zelo zadovoljni . Park predstavlja glavni turistični magnet v občini Pivka, kar je še dodatni razlog obiska. In nenazadnje smo nekateri člani društva aktivno sodelovali pri pripravi tematske razstave Razstava o dvorcu Ravne.

RR12-P se skoraj potopili s podmornico img_1045-razstava

 

2.TRAJNOSTNA MOBILNOST / besede, ki nas vsak dan opominjajo, da “danes pa bom res nekaj naredil za zmanjšanje izpustov CO2″, smo s potovanjem do našega cilja izleta, vzeli zelo resno. Na poti do tja smo se: Iz Kranja do Šiške v Ljubljani peljali z vlakom, od tam do glavne železniške postaje Ljubljana uporabili lokalni avtobus, se do Brezovice peljali z medmestnim, od tam šli peš do ŽP Borovnica (asfaltiranje lokalne ceste) in od tam do Pivke spet z vlakom ter do ‘parka’ peš.
Naj na tem mestu še posebej pohvalim Slovenske Železnice. Na izlet smo se prijavili kot skupina in prav na vseh mestih, bodisi vlak, avtobus ali celo peš hoja, so nas njeni uslužbenci sprejeli prijazno in popolno! PRIPOROČAMO!!
V ‘Parku’ smo se spustili v podmornico, ki je sicer na suhem a vseeno. Vrnili smo se na podoben način, skrajšano do Kranja pa ‘peš-vlak-avtobus’. Prepotovali smo okoli 240 km, in če za izračun sproščenega CO2 na prepotovane kilometre uporabimo kalkulator UMANOTERA, dobimo rezultat 173 kgCO2 (17 oseb skupno!).  Če bi isto pot prevozili z osebnimi vozili (4 vozila s 4-5 oseb), bi v zrak spustili 514 kgCO2!

img_29241 img_2926
img_2931
img_2928
img_2925 img_2932
img_2930 img_2958 img_2957

3. AKTIVNO TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE / Med prvimi desetimi dejavniki, ki najbolj vplivajo na dolgo življenje sta na prvih dveh mestih iskrena in tesna povezanost z bližnjimi in socialna integracija z ljudmi.  In tega se v društvu REKREATUR držimo!. Letos smo izpeljali kar nekaj druženj, kjer je bilo poleg rekreativnih aktivnosti na visokem mestu tudi druženje. In izlet v Park vojaške zgodovine je bil njihov letošnji vrhunec. Sicer cilja, da bi se takšnih druženj udeležili prav vsi naši člani, še nismo dosegli a smo na zelo dobri poti. Vsake izmed aktivnosti se je v povprečju udeležilo 45% članov. Za PRVO LETO aktivnejšega dela društva, je tak rezultat spodbuden.

img_2487 img_2296 img_2728